Hållbar semester

“Att segla är nödvändigt, att leva är icke av nöden.” Sade Pompejus till ett gäng sjömän som inte ville ge sig ut till havs när stormen analkade. Nu tror jag att Pompejus mest var angelägen om att få hem spannmålet de hade i lasten till Rom, och inte om segling och resande i sig. Men oavsett: att resa är nödvändigt för människan. Möten och upplevelser utvecklar oss och ger oss energi, inspiration och glädje. Utan resande skulle vi vissna och sluta utvecklas. Men det blir allt viktigare med en hållbar semester, ett resande med eftertanke. Vårt beteende ska inte skada vår planet och de platser vi besöker.

Det här är lättare sagt än gjort. Första steget är att öka sin medvetenhet. Här finns till exempel ett smart verktyg för Klimatsmart Semester. De resor jag gör inom ramen för bloggen kommer att vara flygfria (notera att jag dock inte utger mig för att vara en flygfri person. Jag flyger utomlands, på sträckor där det inte är realistiskt att ta tåget). Min bil är en elbil, som vi till största delen tankar hemma med fossilfri el. Syftet med den här bloggen är att inspirera och ge konkreta tips på en hållbar semester på nära håll. Därför tipsar jag också i varje inlägg om hur man lättast tar sig till platsen på ett hållbart sätt, från närmsta större stad. Jag föredrar också aktörer, som bidrar till en hållbar semester till exempel genom råvarorna de använder, eller återbruk av byggnadsmaterial och inredning.

En annan aspekt av hållbarhet är vad resandet gör med oss som människor. Jag tror på att stanna upp och tänka efter så att resan verkligen ger återhämtning och ny energi. En semester ska inte vara ännu något att bocka av i ett späckat schema, eller en punkt på någon annans bucket-list. Därför väljer jag gärna upplevelser som bidrar till ett bättre mående i stunden men också på lång sikt. Vandringar till exempel. Här är styrkan med att välja en “staycation”: restiden är ofta minimal och semestern börjar direkt!