Fika & glass,  Kullahalvön,  Vandring

Bland får och räkmackor – vi gör Kullabygdens lyxigaste vandring

Jag har banne mig satt ihop vad som måste vara Kullabygdens lyxigaste vandring! Den går genom vacker natur och pittoreska små byar, samtidigt som man passerar flera av Kullabygdens pärlor längs vägen! Jag tog med min bror, som aldrig vandrat i Kullabygden förut och som precis som jag är rätt bekväm och uppskattar lite lyx på hemestern.

1. Svanshalls stenbrott

Vi startade i lilla Svanshall, en av kustens pittoreska fiskebyar. Vi virrade runt lite innan vi hittade till leden (gå ned mot vattnet så kommer du på den) och sedan gick vi västerut.
Ganska snart kom vi till Svanshalls stenbrott. Det är idag en vacker vattenfylld damm med vass och näckrosor, som fram till 60-talet var ett aktivt stenbrott.

Svanshalls stenbrott längs Kullabgydens lyxigaste vandring


(Tips! Vill du kombinera vandringen med att paddla havskajak eller SUP har Kullakajak uthyrning nere i hamnen).

2. Flickorna Lundgrens café

Vi fortsatte med ekskog och hästhagar på ena sidan, och havet på det andra. Vacker ljunghed sträckte sig ned mot havet. Efter cirka 45 minuter skymtade vi Flickorna Lundgrens anrika café. Här satte vi oss i skuggan och drack kaffe ur kopparkanna och allehanda kakor och bullar. Det här caféet är ett av Sveriges mest kända och den gamle kungen som var stammis sägs ha älskat deras vaniljhjärtan. Så bra service, och alltid ett fint bord ledigt, i riktigt klassisk svensk miljö. Och så fina kakor såklart. En bonus om man åker hit med barn, är det finns en gräsmatta att springa på och getter att titta på, inom synhåll från caféborden. Man får vara beredd på att det kostar lite – det här är ju faktiskt Kullabygdens lyxigaste vandring.

Vackra ormbunkar längs Kullabygdens vackraste vandring
Vy mot arild på Kullabygdens lyxigaste vandring

3. Genom fårhagar mot Rusthållaregårdens takterass

I ivern från den ljuvliga kaffedoften tappade vi såklart bort leden och hade lite svårt att hitta tillbaka. Det visade sig igen att det bara är att styra kosan längs första bästa lilla gata ned mot vattenlinjen. Vi vandrade vidare i värmen. Jag blir överlycklig när jag möter ett gäng får, som dåsar under en ek i värmen. Ah, fårbondedrömmen!

Snart blir badgästerna blir allt fler längs havskanten och vi närmar oss Arild. Vid 14-tiden landar vi på Rusthållaregårdens takterass och äter lunch. Mer glamourkänsla än den här fina lunch-lounge-takbaren bjuder på går inte att hitta i Kullabygden, ja bortsett från på Grand Hotels havsterass i Mölle då. Loungemöbler i bambu varvat med traditionella vita trädgårdsmöbler under canvasparasoll, med ljuvlig utsikt mot havet nedanför. Vi beställer varsin räkmacka på danskt rågbröd, med KRAV-ägg från trakten. Kan man ha det bättre?

4. Tussans badplats och Arilds källa

Innan vi far hemåt – vi är bussburna och vi har en timme till nästa buss – går vi en runda genom lilla Arild. Tussans badplats är en badplats gjuten i betong i havet och min egen favorit i bygden. Tyvärr är jag inte ensam om att gilla den och det är fullt av folk denna lördageftermiddag (bilden är från ett tidigare tillfälle i sommar). så vi hoppar över doppet och försöker lokalisera S:t Arilds källa.

Tussans badplats är fantastiskt vacker och ett bra stopp när man gör Kullabygdens lyxigaste vandring.

Enligt legenden var Arild en pojke från byn som skickades ut till havs av sin elake styvfar. Den döde pojken flöt iland, och där hans kropp hittades uppstod en källa. Arild blev senare helgonförklarad – det är inte varje by som har ett eget helgon!

Kapten Nilssons badhus längs vandringen i Kullabygden

Vi lyckades inte lista ut vilken urgröpning i berget som var källan (som vanligt önskar jag mig lite bättre skyltning). Istället hamnade vi vid Kapten Nilssons lilla badhus som låg uppfluget på klipporna. En liten badhytt från slutet av förrförra seklet, när badhytter var vanliga vid kustlinjen här.


Svårighetsgrad
Mestadels vandring på stig. Inga svåra passager, men det är en hel del rötter och stenar i stigen. Vi gick bort oss ett par gånger, men leden följer ju kustlinjen så det är rätt lätt att hitta rätt igen. Vi gick i vanliga gympaskor, men vandringsskor är nog att föredra utanför sommarsäsongen.

Hur lång tid tar det?
Kullabygdens lyxigaste vandring går längs Skåneleden Etapp 2 som är klassad som medelsvår. Vi startade i Svanshall strax efter klockan 11 och var i Skäret klockan 12. Vi pausade en timme, och gick sedan vidare och var, med lite medvetna omvägar, i Arild vid 14-tiden. Sträckan är inte så lång, cirka 7,5 kilometer, men min telefon visade på 13 kilometer dörr till dörr (och att vi gått 31 trappor!). Jag var rädd att det skulle kännas för kort, men väl hemma igen är vi faktiskt heeelt slut i benen. Vill man gå längre kan man alltid börja i Jonstorp istället.

Komma hit
Vi tog bussen från Höganäs (går även från Helsingborg) till Svanshall. Det går kollektivtrafik hela vägen, om än inte så ofta. Sträckan Arild – Svanshall måste man förbeställa. Det är inget krångligt, man söker resan som vanligt i appen och så står det att man behöver boka den delen av resan och vilket nummer man ska ringa. Det kostar inget extra, enda kruxet är att man alltså måste boka i förväg (minst två timmar innan, längre om man är en större grupp). En liten Skånetrafiken-målad buss plockade upp oss helt enligt tidtabell.

Andra bucket-list vandringar i nordvästra Skåne
Vandra på Kullaberg från Mölle till Arild eller Vandring vid Glumslövs backar

Hållbarhetskommentar

VAndring och åka kollektivt gör en sån här utflykt riktigt hållbar. Gött att stötta lokala företagare som Flickorna Lundgren också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *